Over mij

Mijn naam is Epke Zonderland  (16 april, 1986). Ik ben een Nederlandse topturner en mijn mooiste resultaat tot nu toe is Olympisch goud.

Op mijn vierde ben ik met turnen begonnen bij de plaatselijke gymvereniging DOS in Lemmer. Mijn zus Geeske (1981) en mijn broers Herre (1983) en Johan (1984) zaten al op gymnastiek, en het leek mij leuk om ook eens een keer mee te gaan. Buiten dat ik turnen erg leuk vond om te doen, bleek ik ook talent te hebben. Daarom heb ik toen de kans gekregen om ook één keer per week bij het nationale turnsteunpunt in Joure te trainen. Een jaar later zou het turnsteunpunt in Joure ophouden te bestaan, daarom werd er een nieuwe herenploeg gestart in Heerenveen. Hier maakten zowel mijn broers als ikzelf deel van uit. Ik was toen zes jaar oud.

In Heerenveen werd op dat moment, in 1993, gebouwd aan een splinternieuwe turnhal. Dit is een enorme stimulans geweest voor de ontwikkeling van topsport in de gehele regio, zowel voor heren- als damesturnen. Vanaf dat moment zijn ook het aantal trainingsuren geleidelijk opgeschroefd, uiteindelijk naar zo´n 30 uur per week. Op mijn veertiende deed ik voor het eerst mee aan het EK-junioren in Bremen. Vier jaar later, in 2004, was mijn internationale doorbrak op het EK-junioren in Ljubljana, waarbij ik zowel in de meerkampfinale (4e plaats) als in de toestelfinale rekstok (2e plaats) uitkwam.

Sinds 2005 is Sportstad Heerenveen de thuisbasis voor mijn trainingen en begeleiding. Vanaf die periode heb ik mijn mooiste klasseringen op de meerkamp behaald, onder andere tijdens het WK Melbourne 2005 (11e plaats) en het EK 2007 Amsterdam (6e plaats). Helaas heb ik mij in de aanloop naar de Olympische Spelen 2008, met name door blessures, steeds meer moeten toeleggen op het toestelspecialisme. In de documentaire ´Op nei Peking´ is mijn Olympische voorbereiding van toen, met zowel hoogte- als dieptepunten, mooi in beeld gebracht. Hoewel het succes bij de Olympische Spelen 2008 in Beijing uitbleef, ik werd in de finale uiteindelijk zevende, heeft deze ervaring mij als sportman wel een flinke stap voorwaarts gebracht. Overigens is vier jaar later mijn voorbereidingstraject op de Olympische Spelen 2012 in Londen ook vastgelegd, ditmaal in de NOS-documentaire “Operatie Zonderland“.

Het voordeel van het specialiseren is dat ik mij meer kan focussen op mijn favoriete onderdelen brug en rekstok. Hierdoor ben ik vanaf 2008 steeds stabieler gaan presteren, waarna een aantal hoogtepunten volgden, zoals de twee zilveren medailles op het WK Londen 2009, het WK Rotterdam 2010 en de Europese titel op het EK Berlijn 2011. Maar veruit mijn beste sportmoment beleefde ik op de Olympische Spelen in Londen 2012 met het behalen van goud. Ook vind ik het een geweldige eer dat Nederlandse sporters mij, op basis van mijn prestaties, zowel in 20092011 en 2012 op het NOC*NSF Sportgala hebben gekozen als Sportman van het Jaar.

Na mijn Olympisch goud in Londen heb ik nieuwe doelen gesteld. Natuurlijk wil ik er bij de volgende Olympische Spelen in Rio de Janeiro weer staan. Maar het zou nog mooier zijn als het ons lukt om ons met een compleet Nederlands mannenteam te kwalificeren!

Olympische Spelen

Wereldkampioenschappen

Europese kampioenschappen

Worldcup titels

Overzicht